Ask a Mom

Ask a Mom este cea mai mare comunitate online a mamicilor din Republica Moldova. Cu o audienta de peste 20 000 de membri, CreativeAd are onoarea de a scrie materialele informative care ulterior sunt publicate pe website-ul oficial al comunitatii – www.askamom.md.

Mai jos va prezentam citeva exemple de materiale pe care le scriem pentru Ask a Mom. Pentru o imagine completa, Va invitam sa vizitati www.askamom.md.

 

Olița – marea provocare a părinților? Iată 10 trucuri pentru a o depăși!

Trecerea de la scutece la oliţă nu este întotdeauna uşoară, dar cu o abordare sensibilă, orice părinte o poate transforma într-o experienţă calmă şi relativ ”curată”.

Regula de aur în această aventură este să nu vă stresați, nici voi – părinții, dar în mod special copii! Se miră cineva din anturajul dumneavoastră că copilul mai poartă scutece? Prea bine, să se mire. Important e ca acest proces să se petreacă atunci când copilul este pregătit, și nu când zice vecina, bunica sau colega.

Experţii susţin că un copil va trece de la scutece la oliță atunci când va fi gata. Dar acest ”gata” este o noțiune atât de vagă, încât foarte puțini părinți reușesc să o înțeleagă.

Vârsta medie cînd fetiţele ar trebuie să stea la oliţă este de 29 de luni, iar pentru băieţei, este de 31 de luni. Aptitudinile fizice necesare pentru învăţarea statului la oliţă se dezvoltă între 18-30 luni, şi aproape 98 la sută de copii sunt pe deplin învăţaţi de a stă la oliţă pînă la a treia zi de naştere.

În cazul în care micuţul se apropie cu repeziciune de această vârstă şi poartă încă scutece, nu vă faceţi griji. Ask a Mom vă prezintă câteva trucuri pe care fiecare părinte ar trebui le să ştie:

 1

 1. Observaţi dacă copilul dumneavoastră este pregătit

În cazul în care copilul dumneavoastră rămâne uscat timp de două ore sau mai mult în timpul zilei, are scutecul uscat după un pui de somn sau când se trezeşte dimineaţa, are scaun într-un moment previzibil în fiecare zi şi face pipi în reprize lungi, atunci ar putea fi gata să înceapă marea tranziție. Semnele comportamentale includ:

 • solicitarea de a fi schimbat sau încercarea de a elimina un scutec murdar deoarece este incomod,
 • dorinţa de a purta chiloţei ca și părinții sau frații/surorile mai mari. Un copil care se mândreşte cu independenţa şi noile abilităţi ar putea fi, de asemenea, gata să stea la oliţă.

 

 1. Acceptați ideea că copilul poate sta direct pe closet și sări peste oliță

Unii părinţi preferă să-şi încurajeze copiii să se deplaseze direct la baie, dar copiilor mai mici, toaleta li s-ar putea părea înfricoşătoare la început. În cazul în care copilul dumneavoastră doreşte să încerce closetul, nu-l împiedicaţi. Nu există nici un motiv pentru care ar trebui să stea mai întâi în mod obligatoriu pe oliţă.

 

 1. Țineți cont de faptul că urinarea și defecarea sunt două lucruri diferite

Dacă copilul face pipi la oliţă, dar insistă să aibă scaunul în scutec, acesta este un fenomen foarte frecvent şi normal. Nu certaţi copilul în acest caz- aţi putea declanşa reţinerea scaunului.

În mod similar, nu fiţi surprinși dacă micuţul se supără dacă daţi drumul la apă. Această este o reacţie destul de comună pentru mulţi copii mici. Ei cred că pierd o parte din ei înşişi şi au sentimente de panică atunci când aceasta dispare. Încercaţi să aveţi răbdare şi să explicaţi biologia de baza pentru ei – că e mâncarea neconsumată de care corpul lor nu mai are nevoie.

2

 1. Înţelegeţi când trebuie să luaţi o pauză

Un scaun dureros din cauza constipaţiei poate duce la o frică de oliţă. În acest caz, cel mai bine este să vă relaxaţi, să luaţi o pauză şi să aşezaţi copilul înapoi la oliţă după o săptămâna sau câteva zile. Este foarte important să încurajaţi copilul să mănânce mai multe fructe şi legume bogate în fibre – calea cea mai uşoară către evitarea constipaţiei. Astfel, oferiţi-i multă apă, sfeclă roşie, caise, smochine şi porumb. Reduceţi produsele alimentare care ar putea provoca constipaţie, cum ar fi brânza şi carnea roşie.

 

 1. Adaptaţi-vă la programul copilului

Acceptaţi faptul că pentru puţin timp, universul vostru va fi centrat pe vezica urinară şi intestinul copilului. Evitaţi să reveniți la scutece “pentru orice eventualitate”, deoarece copilul va deveni confuz.

Nu este indicat să folosiţi “chiloţei de antrenament la oliţă” din motive similare. Nu este un scutec şi nici chiloţei. Utilizaţi mai bine un prosop pe scaunul copilului în maşină pentru securitate suplimentară, sau pur şi simplu faceți călătorii scurte, până când controlul vezicii urinare este un pic mai stabil.

 

 1. Nu întrebaţi constant copilul dacă are nevoie să meargă la toaletă

Întrebînd mereu copilul, îl împiedicaţi să se gândească pentru el însuşi – ei trebuie să fie în măsură să estimeze când trebuie să meargă la toaletă. Este contraintuitiv, deci încercați să rezistaţi tentaţiei pentru rezultate eficiente!

 

 1. Verificaţi dacă copilul şi-a spălat mâinile

Săpunurile cu pompă sunt mai uşor de utilizat pentru copii mici (modelele cu desene pentru copii i-ar putea încuraja să-şi amintească acest pas important). Repetaţi-i importanţa de a spăla mîinile după ce a mers la toaletă. Păstraţi informaţia simplă, spunîndu-i că bacteriile pot ajunge în gură şi ar putea provoca dureri de burtă. Încercaţi să nu fiţi extrem de severi – copiii trebuie să ştie că aveţi încredere în ei și îi respectați. Permiţându-le să facă ceva pe cont propriu le consolidați încrederea şi independenţa. Puteţi mirosi subtil – în cazul în care mâinile miros a săpun, ştiţi că au făcut o treaba bună. În cazul în care mîinile nu miros, ghidaţi-i uşor şi reamintiţi-le să îşi spele mâinile în mod corespunzător.

 

 1. Rezistaţi tentaţiei de a şterge copiii

Nevoia de a şterge funduleţul copilului în locul lui, astfel încât să ştiţi că într-adevăr este curat este adesea copleşitoare, dar întârziaţi independenţa copilului dacă continuaţi să faceţi acest lucru. Învăţaţi copiii să se șteargă corect, încă de la primele vizite la oliță. Fiţi fermi atât cu copilul, cât şi cu dumneavoastră. Este mai bine pentru dumneavoastră şi mai puţin confuz pentru copil.

4

 1. Faceţi haz de necaz de micile incidente

Toţi copiii vor păta pantalonii la un moment dat. Este important să fiţi foarte calmi în aceste momente. Niciodată nu faceţi de râs sau de ruşine copilul. Stima de sine are de suferit, iar părerea de rău şi ruşinea îl copleşesc. Mai sănătos şi mai eficient este să procedaţi în sens opus, doar curăţaţi-l rapid şi amintiţi-i să aibă grijă pe viitor.

 

 1. Înţelegeţi nopţile uscate

Un copil care este uscat în timpul zilei poate să nu fie uscat pe timp de noapte. Încercaţi să nu aveţi prea multe aşteptări cu privire la acest lucru. E o mare diferenţa în fiziologie, modul de dormit şi temperamentul copiilor mici. Cel mai bine este să aveţi răbdare şi să aşteptaţi până când copilul este în mod constant uscat înainte să abandonaţi scutecele pe timp de noapte.

Următoarele idei, de asemenea, vă pot ajuta:

 • Evitaţi consumul unei cantităţi mari de lichide înainte de culcare
 • Încurajaţi copilul să facă pipi înainte de culcare
 • Folosiți protecție pentru saltea
 • Păstraţi o oliţă şi o lampă de noapte în camera copilului, în caz că copilul vrea la oliţă în timpul nopţii.

 

5 Moduri Uimitoare În Care Sarcina Modifică Creierul Mamei

În timpul sarcinii şi posibil după, se întâmplă multe lucruri neștiute în creierul nostru de mame de mame în devenire. Ştiinţa încă nu a dat verdictul final: părerile specialiştilor oscilează între modificările hormonale care pregătesc creierul mamei pentru ataşamentul faţă de puiul ei şi mult mai banala oboseală, la pachet cu stresul aferent care ar afecta performanţele oricui, independent de existenţa vreunei perioade pre şi post-partum. Şi desigur, se pare că, creierul într-adevăr suferă unele schimbări surprinzătoare în timpul sarcinii. Iată care sunt acestea:

 

 1. Creierul devine… mai mic.

Cercetătorii de la Hammersmith Hospital au descoperit că creierul femeilor însărcinate sănătoase a scăzut în mărime până la şase procente în timpul sarcinii! Din fericire, creierul femeilor revine la dimensiunea lor de pre-sarcină în aproximativ şase luni după naştere.

breast-changes-during-pregnancy-women-checking-breasts-jpg-2016-08-18-09-41-35

 1. Creierul este umplut de hormoni de ”dragoste”

Oxitocina, sau “hormonul dragostei” este ceva ce se eliberează în mod natural în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. Oxitocina face că femeile să devină mai calme, să aibă mai multă încredere în sine, şi să fie mai deschise spre a iubi. De fapt, nivelurile de oxitocină la femeile gravide pot prezice chiar şi relaţia din viitor mamă-copil.

În timp ce oxitocina mărește nivelul de iubire într-o familie, aceasta poate creşte, de asemenea, agresivitatea defensivă faţă de oamenii din afara grupului de familie, ceea ce explică fenomenul de “mamă urs”.

pregnant-woman-work

 1. Fețele celor din jur devin mai ușor de recunoscut

Cercetătorii de la Universitatea McMaster au constatat recent că femeile gravide au capacități cu mult mai bune la recunoaşterea fețelor – fețele bărbaţilor, în special. De ce? Ei bine, o teorie susţine că femeile devin deosebit de vigilente faţă de persoanele din jur în timpul sarcinii pentru a determina şi evita ameninţările.

 

 1. Multitasking-ul devine floare la ureche

Este deja bine știut că femeile sunt mai bune la îndeplinirea mai multor sarcini concomitent, decît bărbaţii. Aparent, diferenţa de performanţă se mărește şi mai mult în timpul sarcinii, atunci când creşte activitatea în cortexul prefrontal, partea creierului responsabilă de executarea simultană a două sau mai multe sarcini.

pregnant-woman-depressed-bed

 1. Deveniţi mai inteligentă

Un studiu a cercetătorilor de la Yale a constatat că maternitatea declanşează modificări structurale la nivelul creierului, în special în ce ține dee creşterea capacităţii sale de procesare. Iar cu cît mamele sunt mai ataşate de bebeluşii lor, cu atît devin mai inteligente!

 

Dar ce spun oamenii de știință despre bine-cunoscuta amnezie maternă?

Cercetătorii spun că acest feeniment este unul normal! Ceea ce este o veste încurajatoare. Doar pentru că nu vă amintiţi ce zi este azi, sau când copilul a tras un pui de somn, nu înseamnă că sunteţi mai puţin inteligentă. Această înseamnă doar că acordați mai puțină importanță odihnei – şi poate că dedicaţi mai multe resurse mentale pentru a vă îngriji şi iubi copiii.

pregnant-belly

Adăugător, în testele de laborator, rozătoarele însărcinate au experimentat multe dintre aceste beneficii (multitasking mai eficient, abilităţi spaţiale, nivel scăzut de anxietate). Dar aici devine interesant: şobolanii s-au bucurat de aceste beneficii ale sarcinii pe tot parcursul restul vieţii lor, mult timp după ce copiii lor a crescut. Deci acesta este încă un beneficiu al sarcinii pentru noi – femeile!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *